Tuesday 1 May 2012

Aerul conditionat, prieten sau dusman al sanatatii dvs.?

Atunci cand doriti sa achizitionati un sistem de aer conditionat pentru caminul dvs. trebuie sa respectati si sa urmati sfaturile specialistilor cu privire la pozitonare sau montaj si utilizare. Intotdeauna cand veti folosi instalatia de aer conditionat trebuie sa aveti in minte permanent cele doua scopuri principale: asigurarea confortului si asigurarea sanatatii. Instalatia de aer conditionat, daca imi este permis sa fac o comparatie deloc fortata, este precum un medicament bun, luat in doze recomandate va va insanatosi si va va pune pe picioare, daca insa nu respectati doza prescrisa de medic va puteti imbolnavi destul de urat. Asa ca atentie maxima, veti avea racoare in casa odata cu instalatia de aer conditionat dar daca nu veti fi atenti la cum o folositi s-ar putea sa va fie afectata sanatatea de curentul de aer iscat in casa. Cei care au avut macar o data in viata lor nevralgie faciala stiu cred bine la ce ma refer.

In primul si-n primul rand atentie la pozitionarea aparatului de aer conditionat. Acest fapt e foarte important pentru ca nu e voie sa lasam curentii de aer sa bata direct spre corpul nostru. Daca totusi nu suntem atenti si lasam lucrurile in voia lor, vom vedea ca acele portiuni de pe corp supuse curentilor de aer se vor raci accentuat iar senzatia noastra de disconfort va creste. Organismul uman nu prea suporta o viteza a aerului inconjurator mai mare de 0.25 m/s. In acest caz, mai ales daca aveti si o sensibilitate la curentii de aer, va recomandam sa achizitionati un aparat de aer conditionat mai mare, care va asigura cantitatea de aer maxim necesara in cadrul unei turatii mici sau medii. Atunci cand aerul este montat necorespunzator si apar diferente de temperatura prea mari intre temperatura din casa si cea de afara sa fiti siguri ca puteti experimenta senzatii si probleme de sanatate foarte urate, precum: nevralgiile, paraliziile faciale, contractarile musculare, durerile la nivelul coloanei vertebrale, problemele dentare, inrosirea si lacrimarea oculara etc.

O alta grija mare trebuie sa o aveti la aerisirea camerelor in care aveti instalat aerul conditionat. Spliturile clasice nu introduc aer proaspat, ci doar recircula aerul existent in incapere, dezumidificandu-l si racindu-l in acelasi timp. Filtrele cu care sunt dotate aceste splituri au fost proiectate pentru incaperi cu aer relativ curat, cu putin praf. Din aceasta cauza va recomand sa curatati cat mai des aceste filtre, deoarece in caz contrar ele pot deveni un sediu propice pentru virusi, bacterii si alergeni de toate felurile si tipurile. Aerisind bine camerele si curatand mai des filtrele nu veti fi afectati de aceste probleme. O alta recomandare importanta se refera la camera copiiilor. Nu este bine sa montati instalatia chiar in camera acestora, pentru ca ei sunt mai sensibili la schimbari bruste de temperatura si se acomodeaza mai greu in astfel de conditii, putand foarte usor sa se imbolnaveasca. De fapt, pentru ca sa nu existe nici un fel de probleme ulterioare, este bine sa respectati urmatorul principiu, care spune ca aerul trebuie sa circule cat mai mult si sa aiba contact cu 2-3 laturi ale incaperii (tavan, mobilier, pereti) pana sa aiba contact cu organismul uman. Daca se va respecta acest principiu atunci aerul isi pierde mult din energia sa cinetica si ca atare efectele adverse asupra sanatatii omului nu vor mai avea cum sa existe, sub nici o forma. Studii stiintifice au aratat efectele asupra sanatatii la doua comunitati de oameni, una folosea in mod corect aparate de aer conditionat si alta nu folosea deloc sau folosea dar nu repecta principiile stiintifice de folosinta a instalatiilor. Rezultatul a fost clar, prima comunitate, care folosea corect instalatia de aer conditionat, a trait mai mult si mai sanatos decat comunitatea de oameni care traia natural sau care folosea in mod gresit instalatia de aer conditionat. Asta e o demonstratie a faptului ca e bine sa avem incredere in tehnologia aplicata corect, dupa metode stiintifice si nu dupa ureche.


Tags: aer conditionat

No comments:

Post a Comment