Wednesday 21 March 2012

Desi s-au nascut cu Sindromul Down sau cu autism, acest lucru nu ii impiedica sa munceasca

stirileprotv.ro Peste 180 de tineri cu astfel de probleme de sanatate trec pragul centrului de zi al Fundatiei Pentru Voi. Aici se simt utili pentru ca au ocazia sa munceasca, si sunt platiti pentru asta.

Fie ca s-au nascut cu Sindrom Down, autism sau alte afectiuni, adolescentii vin la centrul de zi al Fundatiei “Pentru Voi”. Unii dintre ei au gasit aici un camin dupa ce au ramas singuri pe lume sau au fost abandonati de familiile lor. 25 de tineri cu dizabilitati intelectuale si Sindromul Down locuiesc la centru.

Pe langa activitatile recreative, sunt invatati sa munceasca pentru asta primesc bani.

“Pe langa mesele zilnice, au activitati de grup, fac ornamente si decoratiuni sau gablonturi. Unii fac treburi pentru firme si sunt platiti in schimb. Sorteaza pungi, monteaza capace de odorizante. Insa banii contra muncii pe care o indeplinesc au dreptul sa ii primeasca numai cei care nu sunt sub tutela statului si care nu au o alocatie de handicap”, a spus Nicoleta Foica de la Fundatia “Pentru Voi”.

Astazi, persoanele cu Sindrom Down isi sarbatoresc ziua. Este al treilea an de cand Fundatia “Pentru Voi”, marcheaza la Timisoara Ziua Mondiala a Sindromului Down. In intreaga lume se vor desfasura o serie de manifestari menite sa atraga atentia asupra problematicii persoanelor cu Sindrom Down si a importantei dezvoltarii de servicii sociale pentru integrarea lor.


Sindromul Down nu este o boala, ci o conditie genetica cu care copilul vine pe lume. Acesta consta intr-o modificare congenitala a lantului genetic, care la perechea 21 a genomului uman, prezinta 3 cromozomi, in loc de 2. Existenta celui de-al treilea cromozom alaturat perechii 21 din lantul genetic determina o serie de modificari in evolutia si dezvoltarea copilului. Modificarile sunt caracterizate prin particularitati specifice de fizionomie si dizabilitate intelectuala

Incidenta aparitiei Sindromului Down este, in prezent, de aproximativ 1 la 700 de nou-nascuti.
 

No comments:

Post a Comment