Monday 12 March 2012

Parlamentarii UDMR nu participa sedinte pana cand nu se adopta HG pentru UMF Targu Mures

stirileprotv.ro Parlamentarii UDMR au primit, luni, mandat de la presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, sa nu participe la sedinta Camerei Deputatilor, asteptand adoptarea HG privind UMF Targu Mures.

18:00 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura ca proiectul hotararii privind infiintarea unei linii maghiare de invatamant la UMF Targu Mures va fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de marti a Executivului in forma convenita imediat dupa reuniunea coalitiei.

La Palatul Victoria se afla atat premierul Mihai Razvan Ungureanu, cat si vicepremierul Marko Bela. Parlamentarii UDMR nu participa la sedintele de plen ale Camerei Deputatilor si Senatului, asteptand adoptarea hotararii de guvern privind UMF Targu Mures.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat anterior ca in coalitie s-a decis, luni, elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, aceasta urmand sa intre in sedinta de Guvern de marti.

16:30 Sedinta de plen de luni a Senatului a fost suspendata din lipsa de cvorum, dupa ce UDMR a decis sa nu participe la lucrari.

Anuntul a fost facut de catre presedintele Senatului, Vasile Blaga, care a constatat lipsa cvorumului de lucru, dupa ce a fost facut apelul nominal. In plen au avut loc, anterior anuntului lui Blaga, doar declaratii politice ale senatorilor.

Anterior, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, luni, ca parlamentarii Uniunii nu vor participa la sedintele de plen ale acvestei Camerei pana cand Guvernul nu va adopta o Hotarare privind rezolvarea situatiei de la UMF Targu Mures.

"Nu participam la lucrarile Parlamentului, sa vedem daca este adoptata sau nu Hotararea de Guvern privind UMF Targu Mures", a spus Mate Andras. Intrebat daca decizia a fost luata la sedinta de grup a UDMR, liderul deputatilor Uniunii a declarat: "Dupa sedinta grupului, am primit acest mandat din partea presedintelui Uniunii".

El a mai spus ca nu este vorba despre un protest parlamentar, insa reprezentantii Uniunii vor sa demonstreze ca fara UDMR nu se poate guverna.

Anterior, se hotarase ca marti sa nu aiba loc sedinta de vot final la Camera Deputatilor. Secretarul Camerei Deputatilor, Dumitru Pardau, a declarat, luni, ca deputatii nu vor avea in aceasta saptamana o sedinta de vot final asupra proiectelor de lege, decizia apartinand liderilor grupurilor parlamentare. "Liderii de grup au decis ca votul final asupra proiectelor de lege sa nu fie marti, ci saptamana viitoare, pentru a adopta mai multe proiecte de lege pana atunci in comisii si in plen", a explicat Pardau.

Aceasta este a doua saptamana in care deputatii nu dau votul final asupra proiectelor de lege, in timp ce opozitia isi continua protestul parlamentar si nu participa la lucrarile Legislativului. Deputatii lucreaza in aceasta saptamana doar trei zile, urmand ca de joi, de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sa aiba activitati in teritoriu.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca in coalitie s-a decis, luni, elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, aceasta urmand sa intre in sedinta de Guvern de marti.

Kelemen Hunor a declarat, luni, ca liderul PDL, Emil Boc, a venit in coalitie cu un mandat care arata ca PDL sustine aplicarea Legii educatiei "in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures". "Am discutat, luni, in coalitie despre situatia UMF Targu Mures, iar presedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna in felul urmator: PDL sustine aplicarea Legii educatiei in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures. In acest moment, discutam despre textul propriu-zis, despre continutul HG, astfel incat marti sa intre in sedinta de Guvern. Problema UMF Targu Mures speram sa fie rezolvata", a spus liderul UDMR.

Hotararea de infiintare a unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures va fi adoptata marti de Guvern si va asigura predarea in limbile maghiara si engleza in cadrul acestei structuri, a declarat, luni,, agentiei MEDIAFAX, vicepremierul Marko Bela (UDMR).

"Am reusit sa ajungem astazi la o intelegere si maine Guvernul va adopta o hotarare privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie. Va fi o noua facultate care va functiona in limbile maghiara si engleza si va cuprinde medicina si farmacia in limba maghiara, dar si medicina in limba engleza si alte cateva specialitati, deci va fi o facultate mai ampla", a afirmat Marko, la finalul sedintei de luni a coalitiei. Intrebat daca Guvernul nu se teme de faptul ca Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures ar putea avea o opinie contrara. Marko Bela a precizat ca infiintarea noii facultati reprezinta atributia Executivului.

"Era obligatia Guvernului sa rezolve aceasta problema si, conform legii, infiintarea de facultati intra in atributiile Guvernului", a spus Marko.

USL va depune motiune de cenzura daca Guvernul Ungureanu adopta HG privind infiintarea liniei in limba maghiara la UMF Targu Mures, a anuntat, luni, fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, ca nu crede ca va fi emisa o hotarare de Guvern privind infiintarea unei linii maghiare de invatamant, insa, daca va fi cazul, HG respectiva poate fi atacata in justitie.

No comments:

Post a Comment