Tuesday 27 March 2012

Sanatatea dentara la copii

Pentru a fi siguri ca le dam copiilor nostri un start bun in viata din punct de vedere medical, trebuie sa ne asiguram ca ii invatam de mici sa aiba grija de dintii lor. Dintii sunt foarte sensibili in perioada copilariei, iar daca ignoram acest aspect al dezvoltarii armonioase a copiilor nostri, s-ar putea sa ramana cu o mostenire destul de neplacuta pentru restul vietii lor, si anume o dentitie nesanatoasa, care va fi destul de respingatoare si din punct de vedere estetic. Desigur, pana cand copiii sunt foarte mici, parintii trebuie sa aiba grija de dantura micutilor, asa ca e recomandat sa ii spalati pe dinti si sa le curatati gura dupa fiecare masa, mai ales dupa una care implica dulciuri. Apoi, cand copiii sunt destul de mari pentru a invata rutine, precum mersul la toaleta sau modul in care functioneaza diverse ustensile prin apartament, o scurta lectie despre igiena orala e foarte important de aplicat copilului tau. In cele din urma, va trebui sa-ti educi copilul si in legatura cu importanta mersului la dentist, dar inainte de aceasta e important sa ai tu grija de el, astfel:

-          Dupa aparitia primului dinte de lapte, spala dintele sau dintii cu o pasta de dinti pe baza de fluorura, care va ajuta la indepartarea bacteriilor si va ajuta la protejarea dintilor pe termen lung.

-          Spala dintii copilului cu o perie moale, facand miscari lente, pentru ca zona gurii e inca in dezvoltare, iar miscari prea abrupte pot fi daunatoare. Daca micutul manifesta un interes in activitatea spalarii pe dinti, lasa-l pe el sa o faca, dar ghideaza-i miscarile astfel incat sa fie cat de cat corecta si sa-i intre astfel in reflex.

-          Un copil de varsta frageda ar trebui sa se spele pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, si tinand cont ca si sistemul digestiv e inca in formare, e foarte important sa nu inghita pasta de dinti, care poate fi putin acida, pentru ca aceasta poate duce la probleme de echilibru gastric.

Dupa ce copilul a inceput sa se spele singur pe dinti, e important sa continui sa-l supraveghezi pana la varsta de 7-8 ani, cand reflexul de a se spala corect devine “o a doua natura”. Pana atunci, trebuie sa fii atent si sa corectezi erorile de tehnica ale copilului.

Un alt aspect foarte important e sa-ti obisnuiesti copilul cu importanta mersului la stomatolog. E recomandat sa duci copilul la dentist de cel putin 2 sau 3 ori inainte sa implineasca un an, astfel el obisnuindu-se de foarte mic cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic. De asemenea, incearca sa transformi mersul la dentist intr-o activitate distractiva si exploratorie, astfel ca fiul sau fiica ta va cere sa mearga la dentist pentru ca e un loc interesant, astfel irosind miturile negative legate de mersul la dentist.  

In functie de tipul de dentitie al copilului, s-ar putea sa fie nevoie sa ii cumperi acolade dentare, care vor ajuta la indreptarea dintilor. Chiar daca un copil se naste cu dinti strambi, daca recurgi la acolade dentare la o varsta frageda, inainte ca dintii sa se mareasca si sa devina mai rigizi, exista toate sansele ca aceasta problema sa fie depasita. E foarte important sa nu ignori aceasta problema, pentru ca urmarile pot fi neplacute, atat sub aspect estetic, cat si functional, dintii strambi fiind mai predispusi la a fi infectati sau de o culoare inchisa.


cabinet stomatologic, cabinet stomatologic

No comments:

Post a Comment