Thursday 29 March 2012

Ungaria: Presedintele Pal Schmitt, implicat intr-un scandal de plagiat, risca sa-si piarda titlul de doctor si este presat sa demisioneze

Consiliul de doctorat al Universitatii Semmelweis din Budapesta a decis retragerea diplomei de doctorat presedintelui ungar Pal Schmitt, dupa ce universitatea a calificat lucrarea drept "plagiat", relateaza AFP.

"Consiliul de doctorat al Universitatii Semmelweis considera justificata deposedarea presedintelui Pal Schmitt de doctoratul pe care acesta l-a obtinut in 1992", a declarat joi rectorul Universitatii, la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului.

"Propunem sa lansam procedura de retragere a titlului de doctor", a adaugat acesta, indicand ca propunerea Consiliului trebuie sa fie confirmata mai tarziu in cursul zilei de joi de Senatul Universitatii.

Consiliul, care a luat aceasta decizie cu o majoritate de 16 voturi la 2, a fost convocat in urma unui raport realizat de un comitet din cadrul aceleiasi universitati, care a aratat ca doctoratul presedintelui Pal Schmitt este un plagiat dupa o lucrare a expertului bulgar Nikolai Georgiev.

Potrivit raportului, publicat miercuri, "doctoratul este bazat pe o traducere cuvant cu cuvant intr-o proportie importanta si neobisnuita" si, mai mult de atat, "lucrarea" este o traducere de calitate mediocra, care "face aluzie la aspecte ce nu exista in teza, dar figureaza in lucrarea originala a lui Georgiev"

Comitetul mai mentioneaza in raport ca "procesul de obtinere a doctoratului" a fost, "desi cu lacune, conform regulilor in vigoare de atunci ale Universitatii de Educatie Fizica".

Raportul comitetului universitar a provocat un val de proteste in presa maghiara, chiar si in cea apropiata guvernului, care a cerut demisia sefului statului.

No comments:

Post a Comment