Wednesday 28 March 2012

Sfaturi pentru cumpararea unui calculator

Ar fi greu sa ne imaginam sa traim fara calculatoare in ziua de azi, mai ales ca destul de multi oameni au meserii legate de munca la calculator. Cei mai multi dintre noi folosesc calculatoarele, totusi, mai mult pentru divertisment, considerand ca filmele, cartile si muzica pe care le consumam pot fi depozitate in format digital. Apoi, internetul ne permite sa fim in contact permanent cu prietenii si cu lumea intreaga, de fapt, asa ca nu e de mirare ca petrecem zeci de ore pe saptamana in fata unui monitor. Daca mai adaugam la asta si dezvoltarea industriei jocurilor pe calculator, multe dintre ele putand fi jucate, practic, la nesfarsit (vezi cazul jocurilor online), realizam ca de fapt nu ne ajung orele unei zile pentru toate lucrurile pe care vrem sa le facem “la calculator”.

Totusi, s-ar putea sa te afli la inceputurile perioadei de utilizator, iar cumpararea unui calculator sa fie relativ problematica daca nu ai pe nimeni care sa te sfatuiasca. La prima vedere, toate cifrele si detaliile tehnice pot sa fie destul de intimidante, mai ales daca n-ai mai avut contact cu lista de specificatii a unui calculator. In mod normal, angajatii magazinelor de profil ar trebui sa-ti ofere asistenta cuvenita, dar in caz in care vrei sa abordezi aceasta cautare bine informat, iata cateva sugestii legate de cumpararea unui calculator.

-          Compara preturile: Magazinele mari de electronice care vand si calculatoare tind sa ceara mai mult pe acest tip de produs decat magazinele de profil. De multe ori, retailerii de electronice au parteneriat cu un singur producator de calculatoare, iar posibilitatea de a alege din mai multe variante e esentiala. Magazinele mai mici, care au adesea pe stoc si calculatoare second hand, pot vinde un calculator si “pe bucati”, adica iti poti configura calculatorul dupa bunul plac, fara sa platesti in plus pentru manopera cuvenita asamblarii acestuia.

-          Stabileste-ti prioritatile: Daca vrei un calculator doar pentru navigat pe web si filme, te poti multumi chiar si cu un sistem mai vechi, cu un procesor single core si fara o placa video dedicata. In schimb, daca-ti doresti ceva mai mult, cum ar fi sa faci editare video pe calculator sau sa te joci cele mai noi titluri aparute pe piata, e necesar sa te gandesti la un sistem cu un procesor de generatie noua, de genul Core i7 sau AMD Phenom X3. Apoi, e necesar sa investesti intr-o placa video capabila sa faca fata acestui tip de program. Nu in ultimul rand, pentru viteza si siguranta, e recomandabil sa investesti si intr-un SSD, un tip nou de mediu de stocare care e mai rapid, mai sigur si mult mai silentios decat un HDD. Nu in ultimul rand, trebuie sa fii atent si la sistemul de operare pe care-l alegi: Linux iti va face cu ochiul poate pentru ca e gratuit, dar adevarul e ca suporta mult mai putine programe si e mai putin functional per ansamblu decat Windows. Cat despre Windows, daca doresti sa instalezi mai mult de 4 GB de memorie RAM, asigura-te ca sistemul de operare e pe 64 biti.

-          MAC sau PC? : Desi sunt mai scumpe, calculatoarele produse de Apple ofera o experienta mai placuta si sunt mai ergonomice, avand monitorul si unitatea centrala in acelasi pachet. Apoi, sistemul de operare e mai intuitiv si mai atragator, dupa anumite standard, din punct de vedere estetic decat Windows. Avantajele unui PC care ruleaza pe Windows sunt pretul mai mic si compatibilitatea sporita cu programe third party.


calculatoare sh, calculatoare second hand

No comments:

Post a Comment