Friday 23 March 2012

Incalzire prin pardoseala – confort si marketing

Sistemele de incalzire alternative incep sa iasa la atac, iar incalzirea prin pardoseala se afla in prim plan

Desi casele majoritatii covarsitoare a romanilor sunt inca incalzite de perimatele calorifere, trebuie constientizat faptul ca piata ofera acum si solutii de incalzire alternative. Nu neaparat mai ieftine sau mai eficiente. De multe ori sunt doar acel altceva, acea pata de culoare care aduce aminte de diversitatea care ne inconjoara, dincolo de fixitatile si confortul burghez proferat de mentalul comun. Au aparut acele panouri plasmatice care nu doar ca incalzesc aerul ambiental, dar caldura va fi degajata de obiectele din jur. In plus, aerul va fi ozonat. Simple strategii de marketing sau reale solutii de viitor?!

 

Argumentul confortului

Cert este ca viitorul ne va oferi multe surprize placute, inclusiv din acest punct de vedere. Insa, momentan, sistemele de incalzire prin pardoseala pare a fi vedetele. Fara indoiala ca va intrebati de ce. Daca ne luam exclusiv dupa preturi, investitia fara indoiala ca este mai mare decat in cazul sistemului de incalzire clasic, iar deranjul... cel putin dublu! Insa este fara indoiala mult mai eficient atat ca mentenanta, cat si ca utilizare efectiva. Insa cel mai important aspect este cel al eficientei si a rentabilitatii la o utilizare indelungata. Daca in cazul incalzirii pe baza de calorifere si radiatoare temperatura din incapere va fi repartizata in modul urmator: 18 grade jos, 20 de grade  la mijlocul camerei si sus 26 de grade, pentru incalzirea prin pardoseala valorile se inverseaya. Vom avea 24 de grade jos, picioarele fiind cele mai expuse, 22 de grade la mijloc, unde ne intereseaza o ambianta placuta si sus, unde oricum este o caldura excedentaram care se pierde fara a ne aduce niciun folos, vor fi doar 18 grade. Nu uitati ca prin tavan se pierde 25%  din factorul termic.

 

Preturi si accesorii

Un argument destul de convingator, nu-i asa? Dar nu unicul. Aminteam deja de preturile de intretinere mai mici si.... atat. Sa fie doar marketing si confort? Ca sa ai o incalzire eficienta si un confort ai nevoie de o investitie mai mare, plecand de la acelasi date initiale - o casa bine izolata.
Incalzirea traditionala prin radiatoare / calorifere este mai ieftina in ceea ce priveste accesoriile de incalzire in sine, pe cand o incalzirea prin pardoseala necesita o investitie initiala mai mare cu cel putin 30% care va fi amortizata in ani buni. O argumentatie cel putin discutabila. Si in cazul instalatiei clasice, daca se opteaza pentru radiatoare de calitate  si este facuta pe cupru, preturile se vor apropia ce cele implicate de incalzirea prin pardoseala. Ca tot veni vorba de radiatoare, aspectul dar si spatial ocupat inutil vara, sursa continua de praf si de accidente, in special pentru cei mici, ne fac sa fim ceva mai rezervati fata de acestea.

 

Ramane o problema deschisa

Insa nu e mai putin adevarat ca, pentru a se atinge procentele optime de economisire, si centrala furnizoare a agentului termic are un cuvand de spus. Aceasta va trebui sa functioneze economic atunci cand livreaza agent termic la temperaturi joase (pompa de caldura, gaz in condensatie etc). Oricum, punand in balanta toate argumentele parca un pic plus se va instala totusi in dreptul incalzirii prin pardoseala. Rezistenta la nou este insa destul de puternica pentru ca aceasta solutie de incalzire sa nu se impuna in viitor apropiat. Pentru ca, sa nu uitam, mai exista alternative chiar mai eficiente care asteapta sa fie bagate in seama de piata, nu ca simple solutii exotice, ci ca solutii de perspectiva. Ca in toate domeniile, viitorul si macro - interesele economice vor decide.


solutii incalzire, incalzire pardoseala

No comments:

Post a Comment